Как да изберем гумите за колата си

Точно кога се нуждаем от зимни и летни автомобилни гуми

tyres

В отминали няколко години една от най-дискутираните теми сред шофьорите е това наистина ли зимните гуми е нужно да бъдат обезателни или пък не. Реално има множество различни мнения разбира се.

В действителност, в Република България липсва официално съществуващ, задължаващ ни да управляваме автомобила с помощта на зимни гуми в студените месеци или летни през лятото.

Въпреки всичко това, е хубаво да сме наясно с това през кои периоди от годината с какъв тип е нужно да “обуем” автомобила си, за да осигурим личната си, тази на пасажерите и всички останали участници в придвижването спокойствие.

Първото правило за това дали имаме нужда от зимни или летни автомобилни гуми е температурата на въздуха.

Ако паднат под 7 градуса по Целзий, то зимните гуми се явяват правилния вариант. Точно това гарантира стабилно сцепление на мпс-то с мокра, снежна или дори заледена настилка. Нормално времето за шофиране с летни гуми е от първите дни на април до края на септември, а другия на зимните гуми – от началото на месец октомври до края на Март.

За да се упътим по-правилно с избора на тип автомобилни гуми в характерните месеци на календарната година ще се уповем на специалистите от една голяма марка за произвеждане на гуми за леки автомобили – Continental. Позовавайки се на може би един от големите в този бизнес, са установени три типа избор на автомобилни гуми според сезона:

При температура повече от петнадесет градуса и сух асфалт – за по-съкратен спирачен път и управление на колата се препоръчват летни автомобилни гуми.

При температура над 15 градуса и намокрена настилка – за по-съкратен път на спирачките и защита за аквапланинг се препоръчват летни, но и зимни автомобилни гуми за протекция от „воден джоб”.

При температура под седем градуса, съчетана със сняг, дъжд, лед или слана – за по-съкратен спирачен път и превенция от свободно пързаляне се препоръчват зимни автомобилни гуми с грайфер повече от 3мм. дълбочинност.

Вие сами сте в състояние да разберете защо летните автомобилни гуми са уместни за шофиране през лятото, пролет и ранна есен, докато зимните по време на мразовитите периоди от годината, предразполагащи към заскрежени, заледени или заледени пътища.

В някои случаи подборът на правилни гуми може да предпази наистина много животи.